lørdag den 29. juni 2013

35 Invasion: OPERATION RYTTERSLAGET VED ÅRHUS

31 maj 2010

Idag er det 161 år siden der sidst foregik et større slag i Århus. 

Pink Army Århus ARTillery brugte dagen på at opsøge den historiske slagmark og invadere især tre mindesteder for RYTTERSLAGET VED ÅRHUS: Blodbøgen ved Randersvej, Rytterparken og Mindestenen ved Kommunehospitalet.



Først et lille oprids af historien: Året før i 1848 rejste det tyske flertal i Slesvig Holsten sig mod det danske herredømme; der udbrød revolution og borgerkrig.

Især var man fra tysk side træt af, at den nye forfatning kun skulle gælde i Slesvig men ikke i Holsten. Militært set havde den tyske slesvig-holstenske studenter- og borgerhær ikke en chance imod regulære danske tropper, men efter nederlaget ved Bov blev revolutionen en folkesag i Tyskland (nationalforsamlingen i Pauls kirke i Frankfurt) og frivillige strømmede til oprørshæren. Samtidig gik Prøjsen og Østrig ind i borgerkrigen på den tyske side og “internationaliserede” konflikten. Krigslykken vendte derved og da danskerne var fordrevet fra Slesvig og Holsten greb stormagterne ind og dekreterede en våbenhvile. 

I marts 1849 ophævede Danmark våbenhvilen og krigen fortsatte. Meget hurtigt fik tyskerne igen overtaget og begyndte at besætte hele Jylland, mens den danske taktik var at holde flankestillinger i Jylland (Dybbel / Fredericia ) for derfra at falde fjenden i ryggen. 

Den 29.maj rykkede prøjsiske tropper ind i Århus. 



Prøjserne forlod byen igen blot for atter at besætte den den 31. Der var stort set ikke noget forsvar af byen, men da prøjserne forfulgte de danske tropper mod Risskov løb de ind i en fælde og blev mødt af heftig modstand der tvang  dem til at flygte mod Randersvej, hvor de forskansede sig i en mark og stoppede den danske fremrykning. Nu blev prøjserne dog angrebet af en dragoneskadron, der red dem over ende. Og som det næste blandede to  eskadroner prøjsiske husarer sig og angreb fra Hasle og op ad Randersvej. Kampen blev heftig og først afgjort da de danske tropper fra Risskov angreb prøjsernes flanke og til sidst jog fjenden på flugt.

Da kampen var forbi havde danskerne tabt 8 mand, mens prøjserne havde tabt 25 mand og 19 blev taget til fange. Den tyske fremrykning var nu standset i 20 dage hvor de byggede styrken op med en hel division. Danskerne fik derfor tid til at udskibe fra Helgenæs og deltage i udfaldet fra Fredericia den 6.juli hvorved de kom til at vinde krigen efter endnu et år.

Som minde om Rytterslaget ved Århus blev den karakteristiske blodbøg på Randersvej plantet i 1898. Nu står blodbøgen til at blive fældet, fordi vejen skal gøres bredere og give plads til en letbane. 

Pink Army Århus ARTillery er chokeret og vil gerne om den beslutning bliver omgjort!! Det er vigtigt for livskvaliteten, at der er store træer i byen og det er vigtigt at der steder, hvor man kan mindes historien - også hvis det som i dette tilfælde er en grim historie om krig og død; så er det dog positivt, at vi i dag kan glæde os over, at det er 161 år siden der sidst var krig i Århus. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar